Ondiz

En romanidé.

Apple Watch Series 1 vs Series 2: which should you get? Apple Watch Series 1 vs Series 2: which should you get?
Den nya, nya modellen eller det nyuppbyggda originalet? Du har utan tvekan lagt märke till att det finns en ny Apple-tid i stan, och om du är i ... Apple Watch Series 1 vs Series 2: which should you get?
Den nya, nya modellen eller det nyuppbyggda originalet?

xxl_00-header-copy-970-80

Du har utan tvekan lagt märke till att det finns en ny Apple-klocka i stan, och om du är ute efter en smartwatch så kanske du väl kan se det som ett uppenbart val för toppen av din kortlista. Men vänta bara en minut, för det finns ett alternativ "Serie 1" från Apple också.

Det är billigare och det gör nästan allt som Apple Watch Series 2 gör, vilket innebär att ditt val av bärbart inte är lika enkelt som du kanske tror. Här delar vi upp skillnaderna mellan de två enheterna för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Det är värt att påpeka att Serie 1 inte är exakt den ursprungliga Apple Watch - det är originalet, med en hastighetsökning i form av en dual-core processor som gör den nästan lika snabb som den helt nya Series 2.

Apple Watch Series 1 vs Series 2: Översikt

xl_01-overview-650-80

Den första Apple Watch tillkännagavs i september 2014 och gick till försäljning april efter. Det betyder att den var 18 månader gammal när Apple tog bort inpackningarna från den nya modellen, som debuterade i september 2016 tillsammans med iPhone 7.

Det var en ganska imponerande ankomst och adresserade en hel del klagomål om den första Apple Watch, men Apple har hållit ett serie 1-alternativ till försäljning för £ 100 ($ 100) billigare. Som vi har noterat är det en finjusterad version av originalet: det finns en snabbare processor inne i den, och den har uppgraderingen till watchOS 3 installerad, precis som dess dyrare syskon.

Det är en strategi som Apple har testat med sina iPhones - notera att den fortfarande säljer iPhone 6S och iPhone SE tillsammans med 2016-modellen - och Cupertino-företaget försöker uppenbarligen hålla potentiella köpare intresserade av lägre prispunkter.

Dina köpval är mer begränsade med serien 1, som endast finns med ett aluminiumfodral och ett sportband. Som du kanske hade förväntat sig gick de ultraprima versionerna av den första Apple Watch ut när serie 2 kom med.

Apple Watch Series 1 vs Series 2: Design

xl_02-design-650-80

Squint och du kommer att sakna designskillnaderna mellan Apple Watch Series 1 och Series 2 (trots de extra valen av färger och remmar).

På båda klockorna får du välja antingen 38 mm (272 x 340 pixlar) eller 42 mm (312 x 390 pixlar) skärmar, även om serien 2-skärmen är väsentligt ljusare.

apple-watch-series-1-780x484

Välj serie 2-klocka så får du möjlighet till ett vävt nylonband, Nike Sport-band eller Hermès-band ovanpå det ursprungliga sportbandet. Det finns också rostfritt stål eller keramikfodral tillgängligt om du är villig att betala extra, så tänk på det extra valet.

För den faktiska klockkroppen är skillnaderna dock minimala - bara lite extra ljusstyrka på serien 2, plus hårdare safirkristallskärmar om du vill ha ett rostfritt stål eller keramikfodral. Serien 2 är också lite tyngre.

bn-pu780_stern0_h_20160913143409

Du kan faktiskt köpa något av de extra remmarna till Apple Watch och de passar både serie 1 och serie 2 enheter. Sammantaget är det osannolikt att du väljer en timme framför den andra på designen ensam.

Apple Watch Series 1 vs Series 2: Specs

xl_03-specs-2-650-80-1

Nu är vi nöjda med den snygga: de råa specifikationerna. Båda klockorna har chip med dubbla kärnor, men på papper är den i serien 2 snabbare (i test verkar det inte göra en hel del faktiska skillnader, eftersom det trots allt bara är en klocka).

Det finns några extra godsaker som levereras med serie 2: inbyggd GPS för att spåra dina rutter utan telefon och full vattentätning till 50 meter (serien 1 är bara stänkskyddad). Båda klockorna har en pulssensor och Force Touch, plus alla vanliga saker som Wi-Fi och Bluetooth-anslutningsmöjligheter.

Apple har inte avslöjat mycket om batterierna i dessa enheter utan citerar 18 timmars livslängd för båda, så det borde inte vara ett stort gap mellan serien 1 och serie 2.

Det finns inte så mycket mellan dem totalt sett, även om GPS är en stor funktion att ha på klockan under de tider du vill lämna din iPhone hemma. Apple säger att CPU inuti Apple Watch Series 2 gör den dubbelt så snabb som originalen - men kom ihåg att vi pratar om den uppvärmda serien 1, inte den ursprungliga Apple Watch.

Apple Watch Series 1 vs Series 2: Slutsats

xxl_00-header-copy-970-80

Sammanfattningen är att Apple Watch Series 2 ger dig en ljusare skärm, inbyggd GPS för platsmedvetna appar och full vattentätning för att simma.

Det är också tekniskt snabbare, men inte till en viss grad som du verkligen kommer att märka. Första person shooters och videoredigeringspaket för wearables är få och långt mellan dem, och de flesta appar kommer att vara lika snygga på båda klockorna.

Är dessa extrafunktioner värda de extra £ 100 (eller $ 100)? Det beror verkligen på hur mycket extra kontanter du har och vad du vill göra med din klocka.

apple-watch-review-800x448

För att springa och simma är serien 2 förmodligen värd investeringen. Om du bara använder det för att få aviseringar på handleden och testa vanliga Apple Watch-appar kommer du att gå bra med en serie 1.

Den stora frågan är vad kommer Apple att göra nästa år? Ska vi få en ny Apple Watch varje år tillsammans med en iPhone? Eller är dessa enheter avsedda att uppdateras mycket mindre regelbundet. Med bara två (eller två och en halv) smartur som Apple lanserat hittills är det fortfarande för tidigt att säga.

Machiel Vlieland