Ondiz

En romanidé.

Discover Coastal Georgia: best experiences of the scenic barrier islands Discover Coastal Georgia: best experiences of the scenic barrier islands
Om Georgien tänker på dig kan det hända att det handlar om den dynamiska kulturen i huvudstaden Atlanta eller den spanska mossbelagda live ... Discover Coastal Georgia: best experiences of the scenic barrier islands

Om Georgien tänker på dig kan det hända att det handlar om den dynamiska kulturen i huvudstaden Atlanta eller de spanska mossbelagda levande ekarna som kastar svimlande skuggor över pittoreska Savannah. Men mindre kända öar sträcker sig bortom South's Hostess City, och de är verkligen den här statens gamla, söta sång.

Kust Georgiens barriäröar utgör en tredjedel av hela östkustens saltvattenmyrar och sträcker sig 150 mil längs Atlantkusten, börjar med den nordligaste Tybeeön, en 30-minuters bilresa från Savannah, ner till Cumberland Island ovanför Floridas gräns. Besök hos vissa kan vara lika enkla som en stop-over på en enhet längs I-95-korridoren, medan andra kräver mer orubbliga sjöfartsmetoder för att komma dit.

gettyimages-187046956_super-7958df2cdf5a

Denna semitropiska sträng av öar har många möjligheter att njuta av landskapet i en lugn takt - du är ju på ön och i söder. Även om grader av utveckling och infrastruktur varierar från ö till ö, är att möta naturen på var och en ett bra sätt att hitta tröst i lite ensamhet.

Tybee Island: Savannas offbeat enklav

Tjugo mil öster om Savannahs historiska distrikt, Tybee Island (känd av lokalbefolkningen - eller åtminstone de som bor på fastlandet - som 'Savannah Beach') har fem mil lättillgänglig offentlig strandlinje, populär för besökare från andra delar av Georgien och bortom.

gettyimages-530998943_medium-df0c2b86ea84

Njut av surfing, kajakpaddling, stand-up paddling eller jet-skidåkning med ditt eget hantverk eller hyra från en lokal outfitter. Den livliga piren på södra änden av ön är populär för picknick och människor som tittar på - men om du föredrar att kika fåglar och vilda delfiner snarare än människor, gå till North Beach utanför Strand Avenue. Här hittar du också den äldsta och högsta fyren i staten.

Om du söker avskildhet och känns äventyrlig kan du pröva ett lust till Little Tybee Island. Det är helt obebodt och perfekt för camping, badning, fågelskådning och vandring. Det är inom lätt syn på 'stora' Tybee och kan tyckas nära nog att simma till, men strömmarna kan vara förrädiska, så försök inte. Kajak om du är erfaren eller tittar på båtchartertjänster.

gettyimages-139885236_medium-527ea8a1c602

McQueen's Island Trail: Amble down a ex-railroad

McQueen's Island Trail är en hit för resenärer som vill cykla (ta med din egen), vandra eller jogga längs det som tidigare var en sträcka av Savannah & Atlantic Railroad Line. Den natursköna sex-milsstigen är kantad med snörgräs, kålpalmer och kustträdträd. Terrängen sträcker sig från hårt packad smuts till stenig krossad kalksten och den västra delen av spåret återställdes nyligen på grund av erosion, så slitna med försiktighet på detta bräckliga torv.

gettyimages-142312140_super-684ce771a0b5

Parallellt med floden Savannah tar leden dig ända upp till dess träskiga banker vid vissa punkter. Dessa är fantastiska viloplatser för ett djupt andetag av havsalt-luft och en glimt av flodens imponerande bredd, där massiva fartyg driver ut till havet. Hitta naturliga djur som delfiner, sköldpaddor och enstaka bobcat eller alligator. Lite öskitsch väntar i slutet, där du kommer att möta en ek som är prydd med bojar, flaggor och prydnadssaker. Spårhuvudet är precis utanför USA: s motorväg 80, 15 mil öster om Savannah - håll dina ögon skalade för Fort Pulaski National Monument-skylt och parkera längs vägen eller vid fortet gratis. De enda djur som är tillåtna är de som bor här, så lämna dina valpar hemma.

Off-the-beaten-track ön odysseys

Ställ in söderut för att se radaröarna som överskuggas av stora hittare som Tybee, St Simons eller Jekyll. Dessa bortgjutna naturskatter tar lite mer ansträngning för att komma till men deras oskogade och otroliga skönhet är värt vandringen.

gettyimages-534023939_full-5f399870013a

Ta till exempel Wassaw Island. Vad det saknar i utvecklingen består av en upplevelse av primitiv storhet medan fågelskådning, vandring och cykling längs 20 mil vandringsleder och sju mil kust. Besökare kan utforska olika vilda djur i sina unika livsmiljöer året runt och nationell flyktingreglering säkerställer att alla arter skyddas.

Wassaws levande ek- och snedsträckta tallar går samman och bildar takhöjder där rogerier av hägrar, ägretthägar och andra lokala fåglar bor, och hotade trädgårdssköldpaddor simmar i land för att lägga ägg på sommarnätter. Se till att djurlivet här fortsätter att frodas genom att följa all skyltning och inte våga sig utanför områden som är markerade utanför gränserna. Wassaw är öppen varje dag från soluppgång till solnedgång och endast tillgänglig med båt. Chartertjänster kan bokas med miljömedvetna utrustning som Savannah Coastal EcoTours eller Wilderness Southeast.

Sapelo Island ligger mitt i Georgias sträng av barriäröar och är väl värt ett besök för döda naturister. Rundturer till öns omfattande flodmynningssystem måste bokas i förväg genom Sapelo Island National Estuarine Research Reserve (SINERR) Besökscenter och färjetrafik går från den närliggande fastlandsstaden Meridian, tillgänglig från I-95. Camping är också tillgängligt för grupper på 15-25 på ön Cabretta.

gettyimages-119532934_high-8e632bd4686e

Förutom forskare och forskare arbetar de enda invånarna på Sapelo i samhället Hogg Hummock. Dess invånare är det enda återstående kollektivet av Gullah- och Geechee-folket, direkta ättlingar till de västafrikanska slavarna som fördes till området 1802. Denna kvarvarande permanenta grupp på cirka 50 personer driver stolt över den unika kulturen, språket och traditionerna för sina förfäder trots deras minskar antalet.

Gyllene öarna: reträtt bortom orterna

Halvvägs mellan Savannah och Jacksonville finns de populära barriäröarna kända som Gyllene öarna, som kallas som sådana av spanska utforskare på jakt efter guld för över 400 år sedan. Även om de är populära för sina orter, exklusiva bostadssamhällen och några av de bästa golfbanorna i staten, finns det alternativ för att öka naturens skönhet på dessa öar.

gettyimages-157430543_medium-e50c9daf5ce4

Som den mest utvecklade av Gyllene öarna finns det ingen brist på aktiviteter på St Simons Island. Även om hälften av det flyttas till orter och bostadsområden är vattnet helt fint här - gå till Massengale Park för att få tillgång till East Beach, öns bästa. Kajak lugna myrar, cykla längs kusten eller fånga vågor på en surfbräda eller stå upp paddleboard. Barry's Beach Service erbjuder hyror och turer.

Jekyll Island, med 10 mil med fantastiska stränder och frodiga, privata skogar, var en gång den främsta privata ön för USA: s elit. Den enorma viktorianska eran Jekyll Island Club Resort är ett vackert bevis på det förflutna, men sextiofem procent av ön är outvecklad och Jekyll Island Campground är en utmärkt plats att snooze under stjärnorna. Stig upp tidigt så att du inte missar gryningen på Driftwood Beach. De nakna benen av havstvättade träd skapar andra världsliga silhuetter mot soluppgången för en positivt förhistorisk atmosfär.

Cumberland Island: varva ner i fjärröverflödet

Den största av gäng, slutet sträcker sig med Cumberland Island, bollens barriärö. Men betrakta henne som en väggblomma; denna ö är symbolen för orörd avskildhet på grund av dess nationalpark. Tillgång är endast tillgänglig med färja från den tröga staden St Mary's. Det är klokt att boka i förväg och alla besökare måste checka in 30 minuter innan de går ombord. Det finns inga butiker eller avfallsbehållare på ön, så fyll på förråd innan du åker och tar tillbaka alla sopor när du återvänder till fastlandet.

gettyimages-178802191_super-7af2a552fe57

Ta en blinkning bland de majestätiska levande ekarna på Sea Camp Campground och utforska de spökande Dungeness-ruinerna, den övergivna herrgården för vinterresor som en gång ägs av Carnegie-familjen. Njut av strålar längs 16 miles av en häpnadsväckande strandlinje, där du bara kan hitta dig själv ensam - spara för några få vilda hästar.

Machiel Vlieland