Ondiz

En romanidé.

Mountains, quarries and surf lagoons: adventures in North Wales Mountains, quarries and surf lagoons: adventures in North Wales
Med sina storslagna berg, böljande kullar och fantastiska kustlinje har det slottbelagda, walesktalande hjärtlandet i Nord Wales alltid varit en episk plats för ... Mountains, quarries and surf lagoons: adventures in North Wales

Med sina storslagna berg, böljande kullar och en fantastisk kustlinje har det slottbelagda, walesktalande hjärtlandet i Nord Wales alltid varit en episk plats för de aktiva. Och tillägget av nya anläggningar - inklusive en innovativ surflagun och rekordbrytande zip-linjer - till dessa äldre charm har utan tvekan skapat det bästa stället för äventyrssporter i Storbritannien.

shutterstock_483362932-1bbb6470fbda

Gå under jorden vid Llechwedd Slate Caverns

Skifferbrytningen dominerade en gång ekonomin i nordvästra Wales: skiffer från dessa kullar levererade de flesta taken i viktorianska Storbritannien och transporterades över hela världen. Dess nedgång under förra seklet drabbade lokala samhällen hårt och lämnade stenbrott kullar, stora grottor och mörka tunnlar i dess kölvattnet.

llechwedd-slate-caverns-f0f1f1e5994f

De är alla synliga runt den lilla staden Blaenau Ffestiniog. Omgiven på alla sidor av Snowdonia nationalpark och dess stenbrottlandskap betyder att det inte kvalificerade sig för parkstatus. Ändå har området en hård skönhet i sig, och när du huvudet nedåt upptäcker du en annan värld. Du kan utforska Llechwedd Slate Caverns precis utanför staden via många turer, och äventyrliga kan spendera två timmar på att utforska de kusligt magnifika gruvorna på en Caverns-tur, med zip-linjer, repbroar och fotfästen hamrade i väggarna, stirrade i mörka hål och över katedralen -stor grottor. Det är en fantastisk känsla - du får ta hand om historien och sätta ditt hjärta dunkande.

Om det låter lite, erbjuder operatörerna Zip World också Bounce below, en serie enorma sammankopplade trampoliner och objektglas. Trampolining i en grotta är en unik upplevelse, och den atmosfäriska belysningen och mejslade väggarna runt dig ger det fnissiga kulet att studsa upp och ner en fin kontrapunkt.

Flyga högt och lågt på rekordbrytande zip-linjer

zip-world-velocity-02a7244db1bb

Utomhus zip linjer ger upp ett annat perspektiv. Du kan bygga upp en ganska slick på väg ned mot dessa, en fysisk spänning som matchas av det fantastiska skådespelet i North Wales som slingrar sig under dig. Blaenau Ffestiniogs tre zip-linjer tar dig ner från kullarna ovan till själva gruvan. På Bethesda, nordväst om Blaenau, har Zip World Velocity den längsta linjen i Europa och den snabbaste (upp till 100 km / h) i världen.

photo001-49ee69790966

Fler poster krossas någon annanstans. Gå nedanför, utanför den tilltalande staden Betws-y-Coed, har världens längsta underjordiska zip-linje och kan ta dig till den djupaste punkten i Storbritannien som är tillgänglig för allmänheten - nästan 400 meter under marken.

Snowdon: ett berg för alla som kommer

shutterstock_2502564-5ddf6123612e

Betws-y-Coed är en utmärkt bas för att utforska Snowdon, på 1085 m den högsta punkten i England och Wales. Det är känt för sina vyer (till Irland på en - sällsynt - klar dag), legender (det sägs vara graven för en jätte som dödats av kung Arthur) och det faktum att du kan få ett tåg till dess toppmöte. Den tillgängligheten är en stor del av dess överklagande, och det finns många sätt att ta itu med berget, från den 120 år gamla järnvägen och den sicksackande gruvarbana till utmanande klättringsplatser och beryktade Crib Goch (en knivkanten arête med en brant sluttning på ena sidan och en ren droppe på den andra).

Utforska Snowdonia nationalpark

tryfan-c14e01947483

Snowdon är den mest kända - och mest trafikerade funktionen i Snowdonia National Park, som sträcker sig över 823 kvadrat miles av toppar, dalar, skogar och kustlinje. Men det finns utan tvekan ännu bättre promenader i andra delar. Glyders bergskedjan är en brant massa av trasiga stenar vars ljung- och stenklädda övre räckvidd känns som en annan planet. Tryfan, den mest ikoniska av dess toppar, erbjuder uppfriskande krypningsvägar och toppas med två stenar som heter Adam och Eva - det djärva kan hoppa mellan de två för lycka. Längre söderut är Cader Idris populär bland vandrare och klättrare, medan parken som helhet gjordes till ett mörkt himmelreservat 2015 som hyllning till dess klara luft.

bergscykling

coed-llandegla-533af9ea24a3

Att utforska Wales behöver inte bara göras i promenadskor - landet har några av världens bästa mountainbike-anläggningar. Öster om nationalparken, mot Wrexham, är Coed Llandegla ett skogsreservat med spår som drivs av Oneplanet som kör spektrumet från mjuka, familjeorienterade rutter till onda branta stigningar och hardcore hopp och droppar. Den imponerande färdighetszonen är ett bra ställe att öva på, och den blå spåret är utmärkt för nybörjare som vill ha nedförsbacke som glädjer sig utan att föredra.

Tillbaka i nationalparken, Coed y Brenin, nära Dolgellau, var Storbritanniens första dedikerade mountainbike-center och har nu åtta spår inklusive omfattande singletrack.

Att göra vågor i dalarna

surf-snowdonia-50-3b28d7f0748d

Surf Snowdonia, som är ett högprofilerat och surrealistiskt komplement till landskapet, är en banbrytande surflagun som låter dig fånga konsekventa vågor i en trädkantad dal miles från havet. Tekniken är högteknologisk och vågorna är konstgjorda - de rullar med varannan sekund och bildar förutsägbara höjder i olika delar av lagunen, vilket gör dem bra att lära sig på - men miljön i en bred dal utanför Dolgarrog är tilltalande och naturligt nog för att upplevelsen ska bli tillfredsställande. Eco-pod boende, andra aktiviteter inklusive surf kajakpaddling och en komisk "blob" som lanserar deltagare högt i luften fullbordar bilden. Om du är inspirerad att få en smak av lokalt havsvatten kan du prova Rhosneigr eller Aberdaron.

Det bästa av resten

gettyrf_593129203_2-27c0dfdb7dee

Utbudet av landskap och uppfinningsrikedom för lokala guider betyder att det finns otaliga andra aktiviteter att genomföra i North Wales. Isle of Anglesey har druidisk historia och erbjuder kastning, vindsurfing och lundspottningsresor, forsränning kan genomföras på olika platser inklusive Bala och vandrare kan komma ifrån Snowdons folkmassor i de böljande kullarna i Clwydian Range nära Ruthin.

Få det att hända

view-of-conwy-d8d320c8ad5b

Det finns bra baser över nordvästra Wales, med Betws-y-Coed och Llanberis (båda nära Snowdon), Conwy (en tilltalande muromgärdad stad vid kusten) och Porthmadog (som erbjuder enkel tillgång till både Snowdonia och den lugna halvön Lŷn) alternativ. Medan tåg och bussar förbinder de viktigaste städerna, är en bredare utforskning enklast med ditt eget fordon. Turföretag över hela regionen kan också hjälpa till att ordna resor.

Machiel Vlieland