Ondiz

En romanidé.

Trekking Ethiopia’s Simien Mountains Trekking Ethiopia’s Simien Mountains
Etiopien är ett land av legender och mysterier - drottningen av Sheba och förbundets ark för att bara nämna två. De... Trekking Ethiopia’s Simien Mountains

Etiopien är ett land av legender och mysterier - drottningen av Sheba och förbundets ark för att bara nämna två. Landskapet är också fascinerande. Längst norr finns Simienbergen - en mystisk värld av urskogar, dimmiga toppar, bisarra växter och exotiska varelser. Att vandra dessa fantastiska högländer är som att kliva in i ett annat världs paradis.

gettyimages-568116847_super_1-966e5505e469

Dramatiska landskap

Våldsamma vulkanutbrott för 40 miljoner år sedan skapade Simien Mountains-massivet, som stiger till över 4500 meter i norra Etiopien. Över årtusenden har erosiva krafter skulpterat sina skuggade toppar, djupa raviner och vulkaniska pluggar. Promenader på mellan fem och tio dagar längs höghöjderna, över alpina ängar och genom det bördiga låglandet är det bästa sättet att uppskatta Simiens fantastiska mångfald, mycket av det som idag är skyddat som en del av Simien Mountains National Park.

Branta stigningar leder till frodiga platåer befolkade med gigantiska lobelier - freaky köttiga blad som växer till 3 m höjd, framkallar bilder av dinosaurier och forntida dagar. Platsvyerna är fyllda med klippor, stupande vattenfall och steniga torn som spikar ut från de skogsklädda dalarna nedanför. Bånd av dimma driver över marken. Gammar och ravnar kryssar himlen. Det är en konstigt vacker men ändå primal värld.

gettyimages-156243603_high_1-4a1a41307a2c

Landskapet genomgår en dramatisk omvandling när det tappar bort plötseln, eftersom det går ner till cirka 2000 meter in i låglandet - låglandet är en missnövare eftersom dessa dalar fortfarande är över 2000 meter i höjd. Vibrerande färgade röda heta pokerväxter täcker bergssluttningarna och kaktusträd och ödemarker i aloe vera-linjen i spåret. Odlade fält av gula rapsblommor och fjädernig grön tef är peppade med tropisk stil jätteficus och palmer.

gettyimages-471520826_medium_1-5d9792c95b00

Endemiskt djurliv

Att leva i höglandet i Etiopien är en sällsynt och exotisk cache av vilda djur - geladaen (alias 'blödande hjärtabavian'), den svårfångade etiopiska vargen, den majestätiska Walia-steinbocken och den jätte Lammergeir (en skäggig gam med en 3m vingpanna). Det finns en god chans att upptäcka alla dessa varelser och mer på en vandring genom Simienbergen.

gettyimages-505525557_medium_1-f2677249cccb

Med sina uttrycksfulla ansikten, lekfulla prylar och magnifika silvermaner är geladorna helt enkelt underbara. När de nästan jaktats på utrotning är dessa apor (babaoons är en historisk missnöje) en skyddad art. Geladen finns bara i Simiens. De bor i grupper på hundra eller mer och gynnar plagget där de klättrar över och under klippkanten som smidiga akrobater. Till skillnad från de flesta primater som annonserar sexuell mottaglighet med svullna röda skinkor, har geladaen en skarlagd hudfläck på bröstet, vilket ledde till sin "blödande hjärta" moniker. Det är lätt att närma sig några meter från dessa vilda djur, särskilt de som finns runt Sankabar (3600m) och Chenek (3620m).

gettyrf_200494273-001-1f3f1ae805d3

Den etiopiska vargen, eller Simien-räven, är extremt sällsynt. I själva verket är det planetens sällsynta kanid, med en uppskattad befolkning på mindre än 50 i Simienbergen, och inte mer än 400 i hela landet (majoriteten bor i Bale Mountains National Park i södra Etiopien). Det största hotet mot vargens överlevnad härrör från förstörelse av livsmiljö på grund av jordbruksutvidgning till den afro-alpina zonen. Habitatutarmning har också påverkat den hotade Walia-bocken, en annan art som är endemisk för denna region. Ser ut som en stor hjort med imponerande långa, åsiga horn, är det faktiskt en medlem av getfamiljen. När de vandrar i branta och klippiga platser kan de finnas på Chenek som betar de vertikala klipporna under plaskan.

gettyimages-148757633_high_1-27d881eaf721

Afrikas tak

På grund av dess omfattning och storlek kallas det mäktiga bergsmassivet av Simienbergen poetiskt "Afrikas tak". Ras Dashen, 4543 meter, är Etiopiens högsta topp och dess krönande ära.

maxresdefault-32

Att vandra till toppen är utmanande men inte tekniskt. Toppmöteförsök lanseras vanligtvis från den lokala byn Ambiko (3170m) vid Meshehe-floden. Och på riktigt toppmode-dag börjar vandring långt före gryningen. De första timmarna är kalla och mörka och inslagna i tystnad. Strålkastare belyser en spår som ständigt leder uppåt i 10 km genom jordbruksmark, jätte lobelia skogar och alpina ängar. Slutligen, efter sex timmars kontinuerlig klättring, leder en kort krypning uppför en stenmur till toppen. Utsikten är enastående - ett rikt panorama av toppar och klyftor, jordbruksmark och skogar som sträcker sig in i Eritreas avlägsna dis. Att stå på toppen av Etiopiens högsta topp är ... ja, som att stå på Afrikas tak.

Få det att hända

Den torraste tiden på året för vandring är från december till mars, men i slutet av regnperioden, i oktober, är landet ett upplopp av grönt. Vildblommor blommar i augusti och håller långt in i oktober.

Organiserade vandringsturer tar hand om krångelna - utrustning, tillstånd och förnödenheter - men oberoende vandring är inte så svårt att ordna. Allt kan organiseras i Simien Mountains National Park huvudkontor i Debark: betala entréavgifter, ordna drop-offs och pick-ups på spåradkomstpunkter, hyra campingutrustning, guider, scouter, kockar och mulor.

dsc02177

Parkföreskrifter kräver att scouter (beväpnade parkerare) ska följa vandrare trots att den största faran är höjdsjuka. Speiderna är vältränade, ofta krigsveteraner från tidigare slag. Med AK-47s slungade över axlarna, saunter de upp branta sluttningar i sina dåligt passande plastsandaler och märker gärna sina gevär för lyckliga snaps.

Machiel Vlieland